Van Meer en Hydrauvision winnaars Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2023

Van Meer uit Tholen is de winnaar van de juryprijs en Hydrauvision Groep uit Schoondijke gaat naar huis met de publieksprijs van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2023. Zij mogen hun innovaties de beste van Zeeland noemen dit jaar en verslaan hiermee de andere genomineerden: Bayck uit Terneuzen, Floor Foods uit Kapelle en MDE Automation uit Tholen.

De innovatie van Van Meer
Het bedrijf, Van Meer, ontwikkelde een Modular Hybrid propulsion drive systeem. Dit systeem zorgt voor een veilige hybride aandrijflijn aan boord van schepen. Hierdoor kunnen schepen op conventionele brandstof, hybride of volledig elektrisch varen waarbij het schip aan de kade geladen wordt door een megawatt DC-charger. Deze innovatie zorgt voor een lagere tot zelfs nul uitstoot van emissies, als ook een lager tot geen brandstof gebruik.

Juryoordeel
Studenten van HZ University of Applied Sciences deden ook dit jaar weer onderzoek naar de innovaties van de genomineerde bedrijven, om de vakjury van extra informatie voor hun oordeel te voorzien. Daarnaast bezocht de jury alle genomineerde bedrijven om te komen tot een eindoordeel.

De getoetste criteria zijn o.a. impact, originaliteit en groeiambitie. De jury, onder leiding van gedeputeerde Jo-Annes de Bat, vindt de winnaar van 2023 aantoonbaar innovatief,
duurzaam en vooruitstrevend. “‘Het was opnieuw kiezen uit vijf prachtige innovaties en vijf mooie bedrijven. Mede dankzij de studenten is de jury unaniem tot het oordeel gekomen dat Van Meer dit jaar de winnaar is. Als Zeeland kunnen we trots zijn op dit familiebedrijf. Ze hebben een enorme groei doorgemaakt en investeren nu in nieuwe innovaties. Daarmee spelen ze als bedrijf goed in op actuele vraagstukken. In dit geval de noodzaak om de uitstoot in de logistieke sector te verminderen op een manier dat bedrijven het ook zodanig doen dat investeringenlonen.Eenterechtewinnaar!’ .”

Publieksprijs
Naast de juryprijs kon iedereen tot en met maandag 6 november zijn stem uitbrengen voor de publieksprijs via de website van Omroep Zeeland. Met 33 % van de stemmen won publieksfavoriet Hydrauvision Groep de Emergo publieksprijs.

De eerste volledig elektrisch aangedreven grote funderingsmachine, ook wel de F4800E funderingsmachine genoemd, is door Hydrauvision Groep ontworpen.

Zeeuwse Innovatieprijs Emergo
De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo werd voor de 21ste keer georganiseerd en uitgereikt. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, HZ University of Applied Sciences, Kamer van Koophandel, Dockwize , VNO-NCW en Omroep Zeeland.