De genomineerden

De winnaar van 2023 is bekend: de publieksprijs is gewonnen door Hydrauvision, van Meer ging er met de juryprijs vandoor. De andere genomineerden van de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2023 zijn: Floor Foods, Bayck en MDE Automation. 

Floor Foods

In 2017 ontwikkelde Florus een proces van vacuum frituren om groente en fruit te bakken tot een krokante snack. De missie was groente en fruit eten leuker enlekkerder te maken met aandacht voor boer, lokale impact en het tegengaan van reststromen voedsel. Door het unieke procéde hebben de snackproducten tot wel 20% minder vet dan normale chips én ligt het acrylamide gehalte tot wel 50% onder de wettelijke norm. Floor Foods is de enige binnen Europa met een unieke volautamatische vacuum frituurlijn. Het resultaat is  dat Floor Foods in korte tijd in meer dan 25 landen binnen en buiten Europa op de schappen ligt bij zowel supermarkten als horeca groothandels.  

Bayck

Bayck geeft mobiliteit een nieuwe dimensie. In tegenstelling tot andere merken speelt Bayck in op de trend om first- en last mile vervoer naadloos op lange afstand (deel)mobiliteit op mobilteits hubs aan te laten sluiten. Bayck levert daarmee een bijdrage aan slimme oplossingen voor toekomstig vervoer.

Deze modulair opgebouwde e-bike bevat een brein met slimme connectoren, trackers, tracers en sensoren waardoor er data verzameld kan worden, is 24/7 en fijnmazig beschikbaar. De te verzamelen data worden omgezet in bruikbare informatie om het vervoer in Zeeland, andere dunbevolkte gebieden en stedelijk gebied steeds aantrekkelijker te maken en verder te optimaliseren. 

MDE Automation

In de luchtvaart is elk component cruciaal, zelfs de ongebruikte contacten in een connector. Stofophoping en andere verontreinigingen kunnen de betrouwbaarheid van vliegtuigsystemen beïnvloeden. 

De door MDE Automation bedachte machine is ontwikkeld om volledig geautomatiseerd ongebruikte pinnen en opvulstoppen in vliegtuigconnectoren in te stoppen. Aangedreven door een centrale database met meer dan 2000 verschillende connectorconfiguraties, is de machine in staat om de hoogste graden van nauwkeurigheid en kwaliteit te leveren.

Hydrauvision Groep

De eerste volledig elektrisch aangedreven grote funderingsmachine, ookwel de F4800E funderingsmachine genoemd, is door Hydrauvision ontworpen. 

De basismachine, met een makelaar van 48 meter, is compleet elektrisch uitgevoerd. Door een stroombron aan te sluiten  kan de machine volledig emissieloos zijn werk doen. Maar dergelijke stroomvoorzieningen zijn er nog niet op elke bouwput. Daarom heeft Hydrauvision een generatorset met compacte dieselmotor ontwikkeld die de elektrische machine voedt. De generatorset vult het accupakket op de basismachine aan, waarmee piekbelastingen opgevangen worden (peakshaving). Deze configuratie zorgt al voor bijna 25% lager energieverbruik.  

Van Meer

Het bedrijf, Van Meer, ontwikkelde een Modular Hybrid propulsion drive system. Dit systeem zorg voor een veilige hybride aandrijflijn aan boord van schepen. Hierdoor kunnen schepen op conventionele brandstof, hybride of volledig elektrische varen waarbij het schip aan de kade geladen wordt door een megawatt DC- charger. Deze innovatie zorgt voor een latere tot zelfs nul uitstoot van emissies, als ook een lager tot geen brandstof gebruik.